- ADR Paylaş

ADR Nedir?

ADR, tehlike arz eden malların kara yolu ulaşımı ile ülkeler arası taşımacılık faaliyetlerine yönelik yapılan Avrupa anlaşmasıdır. Bu anlaşmaya göre kara yolu ulaşımı ile faaliyeti gerçekleşecek olan tehlike arz eden madde taşıma uygulamalarında bu anlaşmadan yer alan hükümler uygulanacaktır.

ADR anlaşması, ADR kara yolu ulaşımı ile tehlike arz eden maddelerin 30 Eylül 1957 tarihinde Cenevre‘de gerçekleşmiş ve 29 Ocak 1968 ‘de yürürlüğe girmiştir. Türkiye ise bu anlaşmaya 22 Mart 2010’de dahil olmuştur. ADR bir başka tanımla açıklayacak olursak ADR, taşımacılık faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için faaliyete konulmuş standartlar halkası gibi düşünülebilir. Bu standartlara uygunluk akreditesi gerçekleşmiş olan kuruluşlar tarafından sertifikalandırılması gereği yine ADR şartının bir parçası olmaktadır. ADR’nin temel hedefi, tehlike arz eden maddelerin güvenli bir şekilde nakliye uygulamasının sağlanması olan ADR ayrıca, tehlike arz eden yüklerin sınıflara ayrılması, koşullarının belirlenmesi, yol güzergâhlarının ve park edilecek yerlerinin belirli özelliklere uygun duruma getirilmesi de amaçlanmaktadır.

Tehlike arz eden maddelerin ülkeler arası kara yolu taşımacılık faaliyetlerine dair Avrupa anlaşması (ADR), Birleşmiş milletler Avrupa ekonomik komisyonu (UNECE) tarafından meydana getirilen bir konvansiyon olup taraf devletlerin toprakları üzerinden veya sınırları arasında gerçekleştirilen tehlike arz eden madde taşımalarını kapsamaktadır.

ADR, ülkeler arası bir anlaşma olup genel ve ülkeler üstü bir faaliyetini gerçekleştirecek mercii bulunmamaktadır. Faaliyetinde, kara yolu incelemeleri devletler tarafından gerçekleştirilmekte ve anlaşma hükümlerine uyulmadığı durumlarda ihlalini gerçekleştirenlere karşı ulusal makamlar tarafından kendi iç yasalarına uygun yasal işlem uygulanmaktadır.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.