- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Belgesi Ne Demek?

14 Şubat 2017 Salı
‘‘İso; Ülkeler arası standartlar organizasyonu'nun kısaltılmış şeklidir. 1947 senesinde kurulmuş olmak ile birlikte, İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezidir. İso belgesi ne demek ise; Hizmet alanı olarak farklı sektörlerde faaliyette olan işletmelerin belirli bir standarda uygun olarak hizmet sunduklarının ispatında bulunan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten bir belgedir. İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre verilen belgelerine tümüne iso belgesi ismi verilir.

İso Belgesi Ne demek? tabiri Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşu olarak kısaca açıklarsak; İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre belgelendirme işlemlerinin tümüne iso belgesi ismi verilir. Bu konuda daha fazla bilgi alabilmeniz için lütfen şirketimizin deneyimli ve kalite personellerimiz ile iletişime geçiniz…

İso belgesi ne demek soruna; İso 9001, İso 14001, OHSAS 18001, İso 22000 gibi yönetim sistemi belgelerini tümü şeklinde cevap verilebilir. İso belgesi kelimesinin en çok kullanım amacı İso 9001 içindir. İso 9001, dünya genelinde en çok rağbet gören ve işletmeler tarafından en çok sahip olunan bir belge özelliğindedir.

‘‘ İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

İso belgesi gerçek anlamda toplum arasında söylenmesi kolay olduğu için yada sahip olunacak belgenin tam anlamı ile ne olduğunu bilinememesinden dolayı geliştirilmiş bir kelimedir. Bazen İso belgeleri yada küçük harf yardımı ile yazıldığı takdirde ise ıso belgesi yada ıso belgeleri ismi de verilmektedir. 

Ülkeler arası standartlar organizasyonu olan İso nezdinde oluşturulan ve her işletme bünyesinde uygulanacak bir özellikte olan kalite yönetim sistemi standartlarının genel ismine İso belgesi ismi verilir. İso belgesi temin etmeyi isteyen işletmeler, akreditasyonumuz yapılmış Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuz nezdinde ilk önce yeterlilik düzeylerinin analizine tabi olurken, yeterlilik durum analizinin ardından uygunluk analizinde bulunarak belge isteğinde bulunan işletmeye kuruluşumuz nezdinde ilgili iso belgesi ile belgelendiririz. Ülkeler arası standartlar organizasyonu bünyesinde çeşitli teknik komiteler yer almaktadır. 

Bu komiteler uzman oldukları dallara uygun olarak standartların oluşumunda bulunurlar. Teknik komitelerin faaliyeti, teknik komiteler yürütme kurulu nezdinde takip işlemi yapılır. Ülkelerin temsilcisi mevkinde yer alan standart enstitüleri bu komitelerde görevde bulunurlar. Ülkelerin temsilcisi şeklinde görev üstlenen Standart Enstitüleri yaptığı çalışmaları akabinde İso nezdinde tam üye statüsü sahibi olarak sertifika tedarik etme hakkına sahip olmaktadırlar.

İso belgesine sahip olan ve sistemi verimli bir şekilde çalıştıran işletmeler tüketici, üretici ve ülke ekonomisine katkıda bulunurlar.

İso Belgesi Yararları

iso belgesinin en önemli yararı, bu belgeye sahip olan bir kuruluşun, piyasada yer aldığı imajında yükselme sağlamasıdır. İso belgeniz bulunuyor ise, piyasadaki pazarlama işlemlerinde rakip firmalarından farlılık elde etmenin hususunda size ciddi bir üstünlük verir. Hizmetlerin ülkeler arası diğer ifade ile ihracat temelli bir kuruluşun ülkeler arası geçerliliğe sahip olan bir kalite belgesi temin etmesinin getirdiği ticari fırsatlardan faydalanarak çok rahat dış devletler ile ticari anlamda ilişkiler oluşturabilir ve kuruluşu tüm dünyaya ispatlayabilirsiniz. Bu saydığımız maddelere oran ile kurumsal bir önem teşkil eden kurumsal olma yolunda önemli bir adımın atıldığını ifade eder.

İso Belgesi Kapsamında Çoğunlukla Kullanılan Belgeler: İso 9001, İso 14001, Ohsas 18001, İso 10002, İso 27001, İso 22000, İso 31000

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.