- SIK SORULANLAR Paylaş

İso Belgesi Kaç Yıllık?

14 Şubat 2017 Salı

‘‘ İso; Ülkeler arası standartlar organizasyonu kuruluşunun isminin kısaltılmış şeklidir. Bu organizasyon 1947 senesinde kurulması ile birlikte İsviçre'nin Cenevre Şehri bu organizasyonun merkezidir. İso belgesi; Hizmet alanı farklı olan sektörlerde faaliyette bulunan işletmelerin belirli bir standarda uygun şekilde hizmet sunduklarını ispatlayan ve alanlarında yetkinliğinin bulunduğunu belirten belgedir. İso örgütü nezdinde yazılan standartlara göre belgelendirme işlemlerinin tümüne iso belgesi ismi verilir. İso belgesi kaç yıllık soruna yanıtımız ; İso belgesinin verildiği tarihten itibaren geçerlilik süresine denir. ’’

İso Belgesi Kaç Yıllık, İso belgesi geçerlilik süresi kavramları aynı anlamdadır. Toplumda genellik ile İso 9001, İso 18001, İso 27001, İso 14001, Ohsas 18001 belgelerin tümüne İso belgeleri denir. Aralarında yer alan İso 9001 ise en çok kullanılandır.

İso belgesi kaç yıllık diğer söylem ile geçerlilik süresi ise 3 senedir. Belgenin temin edilmesi ile birlikte üç senelik zaman kapsamında senede en az bir sefer olmak kaydı ile iso 9001 gözetim denetimi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde iso 9001 kaç yıllık konusunda açıklık getirmiş olduk. İso belgesini sizlere çar çabuk şekilde tedarik edeceğini beyan eden kuruluşlar bulunmaktadır. Lakin bu kuruluşlar, iso 9001 kaç yıllık oldukları hakkında ve gözetim denetimleri hususlarında şirketlere gerekli olan bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmamaktadır. Bu firmalar yüzünden, iso belgesi sahip olan şirketler, İso belgesi temin ettikleri yılın bir sonraki senede belge gözetim incelemesi ile karşı karşıya kalan işletmeler bu durumda neticesinde İso belgelerinin iptal edilmesi riski ile karşı karşıya gelmelerine sebebiyet vermektedir. İso 9001 ile belgelendirilmiş olan şirketler İso 9001-2015 sistemi revizyonlarında bulunarak İso 9001-2008  yerine İso 9001-2015 belgesi verilmelidir. Bu geçiş aşaması adına son tarih ise 2018 yılının ekim ayı şeklinde belirlenmiştir.

İso belgesi ürüne verilmez, işletmelere verilir.

‘‘ İso Belgesi Kapsamında Sistem Kalite Belgelendirme ve Test Danışmanlığı Kuruluşumuz 1999’dan günümüze bilgilendiriyoruz, belgelendiriyoruz… ’’

İso belgesi geçerliliğinin devamı etmesi adına ilk kez belge sahip olunması ve devam eden yıllarda gerçekleştirilecek gözetim denetimlerinde her sene yapılacak belge vizesinin tutarı belge sahibi nezdinde yatırılacaktır.

Diğer bir aşamada yani diğer ifade ile belgenin alınması ile takip eden diğer sene (1 yıl sonra ) aynı ayda Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuz ile yeniden görüşmede bulunularak devam etme isteminde bulunmanız ile birlikte bizim ile 3 senelik belgelendirme sözleşmesi imzalanması gerekecektir.

İso belgelerinde önem verilmesi gereken konu, alacağınız İso belgesi danışmanlığıdır. Bu hizmeti ilk kez alıyorsanız ve her sene denetime tabi tutulacaksınız bu durumda iyi bir danışmanlık kuruluştan işi öğrenerek almak sizin adınıza çok önem teşkil etmektedir. Bu konuda danışman kuruluşun da, 

Sistem nasıl inşa edilir? 

Sistem nasıl faaliyet geçirilir?

Bundan sonraki aşamalarda neler yapılması gerektiği konularını çok iyi şekilde size öğretmesi gerekli görülmektedir. Bu 3 aylık yada 5 aylık bir aşama içinde gerçekleşmesi uygulamada pek olası gözükmemektedir. O sebepten dolayı Sistem Kalite belgelendirme ve test danışmanlığı kuruluşumuz ile  minimum 1 sene devamlı olarak danışmanlığınızı yürütmemizde yarar bulunmaktadır.

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.