- HABERLER Paylaş

Helal Sermaye Belgesi geliyor

17 Ocak 2017 Salı
‘‘ Belgelendirme alanında ilk olma özelliğine sahip Helal Sermaye Belgesi hazırlanıyor. TSE, bu belgeyi meydana getirerek dünya belge alanında bir ilke imza atıyor. ’’

Belgeye sahip olacak işletme veya kuruluşlar, ürünlerinin helal parayla üretildiğini de belgeleme şansına sahip olacak. Yeni modelle Türkiye’nin helal parada dünyanın adresi konumuna gelmesi bekleniyor.

Pek çok piyasada helal belgesi düzenleyen Türk Standartları Enstitüsü, dünyada bir ilke imza atıyor. Uzun zamandır üzerinde çalışılan bu belgede sona yaklaşıldı. Sermayesinin helal mamullerden tedarik edildiğini kanıtlayan iş dünyası insanları bu belgeden alabilecek.

Kriterler Tespit Ediliyor

Belgeye sahip olan kuruluşlar, hem personellerimin maaşlarını helal para ile ödediğini beyan edecek hem de tüketicilere arz ettiği ürünlerin helal para ile gerçekleştiğini belgelendirmiş olacak. İş insanlarının belgeye sahip olabilmesi adına kriterler de kararlaştırılmış. Kuruluşlar, sermayelerinde faiz geliri bulunuyor mu, veya personellerinin alacaklarını vaktinde ödüyorlar mı, kasasında para olmasına karşın devlete karşı borçlarını tahsis ediyor mu gibi soruların yanıtını vermelerinin ardından bu belgeyi alabilecekler. Kuruluşlar denetimi bu kriterler temel alınarak yapılacak. Alakası bulunan işletmelerle iletişim kurularak kriterlere uygunluklar kontrol edilecek. Örnek vermek gerekirse Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibat sağlanarak, işletmenin çalıştırdığı personellerinin sigorta primlerini düzenli ödeyip ödemediğini veya maaşlarını yatırıp yatırmadığı kontrol edilecek.

Dünya Genelinde İlk Olur

Dünyada bir ilk olacak yeni belgelendirme modeliyle kuruluşlar, ekonomik kaynaklarından, personele ödediği maaşlardan ve elde ettikleri mamullere kadar her sektörde helal prensiplerine uygun bulunduğu tescil etmiş olacak. Tüketici kesimler de gönül rahatlığıyla bu işletmelerin mamullerinden yararlanabilecek. İş insanları bundan böyle ürünlerinin helal olması kadar ekonomik kazançlarının da helal olduğunu Helal Sermaye Belgesi ile taçlandırmış olacak.

Helal Ekonominin Adresi Olacağız

İşletme sermayelerinin ekonomik gizliliğe zarar teşkil etmeden denetlenebilmesi ve şeffaflık boyutları da helal belge verilmesinde ön şartlardan birisi olacak. TSE’nin çalışmalarının sona ermesi ile birlikte yeni belgenin dünyaya misal olabilecek biçimde yönetmelik şeklinde getirilmesi de düşünülüyor. Türkiye bu durumda helal gıdadaki gibi helal parada da dünya genelinde bir konumda olması hedefleniyor.

İso Belgesi, İso Belgesi Eğitimleri ve İso Belgesi Standartları alanında yaşanan güncel gelişmelerden haberdar olmak için lütfen sistem kalite web sayfamızı ziyaret ediniz…
Tüm Haberler

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.