- Fairtrade Belgesi Paylaş

Fairtrade Belgesi 

Fairtrade diğer ismi ile adil ticaret, gelişme kaydeden uluslarda yer alan üretici işletmelere yardımda bulunmak ayrıca sürdürülebilirliğe teşvik etmeyi hedefleyen, odak noktası pazar olan sosyal harekettir.

Fairtrade Belgesi ise; İlerlemekte olan uluslarda küçük çaplı üretici kuruluşlar ile aile firmalarının ürünleri açısından adil ücret politikası kullanılması onaylayan müşterilerin gönüllülük hükümleri kapsamında oluşturulmuştur.

Adil Ticaret Hareketi Başlangıcı İse    

Din temeli üzerine kurulmuş bir harekettir. Katolik ile Protestan kiliseleri tarafından destek gören sosyal sorumluluk projesi şeklinde oluşmuştur. 1980’lerde Oxfam tarzı kuruluşların çabaları ile politik duruma gelmiştir. Oxfam, temelinde adil ticaret faaliyetlerini savunurken, diğer yandan da politik uygulamalarına devam ederek Dünya Ticaret Örgütü tarafına fakir ülkelerde yaşamaya çalışan ufak çaplı üretici kuruluşların borçlarının iptal edilmesi amacı ile lobi yapıyordu.

Daha sonra, büyük çaplı firmaların kişisel girişimleri sayesinde politik kimliğinden ayrılmış, geniş kitleler tarafından kabul edilmiş, tek amacı ile özellikle belirli alanlarda genellikle yoksul aileler tarafından üretilen ürünlerin devamlılığı sağlama olan hareket haline gelmiştir.

Fairtrade Belgesi (Adil Ticaretin) Amacı Nedir? 

  • Güçsüz olan üretici ile işçiler ile beraber çalışmak, 
  • Onların ekonomik açısından kendilerine yeterli düzeye gelebilmelerini sağlamak
  • Üretimlerinin devamlılığını sağlamak 
  • Aynı kalite ile nicelik açısından üretim gerçekleşmesini sağlamak
  • Fairtrade Standardı; Ürün imalatı yapan firmalar ile çiftçilere destek sağlanması çerçevesinde ele alınan standartlar ve hükümlerde çalışma yapmaktadır. Yapılan ticaretin hükümlerini de kapsamaktadır. Ürünler, üretici tarafında ödenmesi gereken en düşük miktarı temsil eden Fair trade, üretici firmalar kendi topluluklarına ya da firmalarına daha kapsamlı yatırımları açısından Fair trade Premium'u temin ederler.
  • Fairtrade Standardı kapsamı; Farklı imalatçı kuruluşları kabul eden çeşitli Fairtrade Standartları vardır. Standart, kooperatiflerde veya demokratik işletmeler ile beraber küçük çaplı çiftler açısından geçerli olmaktadır.

Fairtrade Belgesi Veren Kuruluşlar

Üretici firmalara destek verilmesi çerçevesinde ele alınan standartlar ile kriterlerde çalışırken, EuroCERT; Firmaların adil ticaret kapsamında yaptıkları ticari uygulamalarını belgelendirme ile ilişkili işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Fair trade; Ürün imalatı yapan firmalar ile çiftçilere destek sağlanması çerçevesinde ele alınan standartlar ve hükümlerde çalışma yapılırken, Eurocert şirketimiz; Firmaların adil ticaret çerçevesinde uygulayacakları ticari uygulamaların belgelendirme ile ilgili işlemleri yürütmektedir.

Fairtrade Belgesi (Adil Ticaretin) Dört Önemli Kriteri

  • Ürünün direk belge verilen küçük çaplı üretici kuruluşlarına alınması
  • En azından senelik hasadının ötesinde uzun soluklu sözleşme gerçekleşmesi    
  • Belirli prim yatırılması ile birlikte organik ve adil ticaret belgelerinin ikisini de alanlara ek prim verilmesi
  • Senelik sözleşmesinin minimum %60’lık kısmını kapsayacak ön tahsilatın üretici tarafına verilmesi
  • Tüketici Açısından Adil Ticaret Etiketi
  • Adil koşullar altında üretim ile ticaretin yapıldığının garantisi
  • Tüketici kesimi, etiketi olan ürünleri alarak tüketmesi sonucunda, ilerleme kaydeden ülkelerde yer alan üretici kuruluşlar ile işçiler çok ulusa sahip tekellere karşı yapacakları mücadelede destek verilmiş olmaktadır
  • Adil ticarette baş ülkeler, İtalya, İsviçre, İngiltere ve Almanya’dır

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.