- Carbon Neutral Sertifikasyon Süreci Paylaş

Sıfır Karbonun  (Carbon Neutral ) Sertifikasyon Süreci 

1.Planlama 

Planlama, Sıfır Karbon sertifikasyonu’nun koordine edilmesi ve bu hususla alakalı ihtiyaçların belirlenmesini kapsamaktadır.

Planma İçin Gereklilik Ve Öneriler    
    
Sıfır karbon prensipleri’nin gerçekleşeceği  kurum, ürün yada hizmet ile alakalı genel bilgiler saptanmalı ve Sertifikasyon sağlayıcı ile yazılı şekilde paylaşılmalıdır.Sertifikasyonun verileceği kurum, ürün, hizmet ile alakalı bilgiler sertifika sağlayıcı tarafından onaylanmalıdır.Bu bilgilere ilave olarak tedarik edilecek  olan sertifikasyon çeşidi ile alakalı bilgiler izlenebilirlik ve incelenebilirliğin sağlanabilmesi maksadıyla sertifika sağlayıcı tarafından kayıt altına alınmalıdır.Koordine aşamasında ihtiyaç duyulan faaliyet bilgileri ve bu bilgiler ışığında uygulanacak olan emisyon kaynakları ve emisyon etkenleri belirlenmelidir. 

2.Hesaplama

Hesaplama sertifikasyonun verileceği sistem ile alakalı bilgilerin kontrolünün gerçekleşmesi ve hesaplamaların gerçekleştirilmesi aşamaları kapsamaktadır. 

Hesaplama İçin Gereklilikler  Ve Öneriler

Sıfır karbon prensipleri ve sertifikasyonu’nun yapıldığı  kurum, ürün yada hizmet dahilinde gereksinim duyulan bilgiler kullanılarak sera gazı emisyon değerlerinin (CO2e) hesaplanmasını kapsamaktadır. Söz konusu hesaplamalar, Escarus Karbonmetre6 ve Sıfır Karbon Prensipleri’nin dayanmış olduğu ilkelere ve belirlenmiş olan ihtiyaçlara uygun bulunan bir hesaplama yöntemi kullanılarak yapılmaktadır.İhtiyaç duyulduğu takdirde söz konusu bilgilerin ispatı sıfır karbon sertifika sağlayıcısı tarafından istenebilir.

3.Raporlama

Raporlama aşaması sertifikasyona tabi sistem ile alakalı olarak tedarik edilen tüm bilgilerin ve çıkan neticelerin raporlanarak kaydedilmesi ve sıfır karbon amaçlarının belirlenmesi aşamalarını kapsamaktadır. 

Raporlama İçin Gereklilikler  ve Öneriler

Koordine  ve hesaplama aşamalarında elde edilen  bilgiler ışığında bir sera gazı envanteri raporu (Envanter Raporu) meydana getirilmelidir.Söz konusu envanter raporu,takip edilebilirliğin  sağlanabilmesi maksadıyla koordine adımında belirlenmiş olan bilgilere ayrıntılı bir şekilde yer vermelidir. 

4.İyileştirme

İyileştirme belirlenmiş amaçlar doğrultusunda sera gazlarının minimize edilmesi ve sıfır sera gazı emisyonu amaçlarına varılması hususunda sera gazı azaltım raporu’nun oluşturulması ile harici ve dahili azaltım uygulamaların gerçekleşmesi faaliyetlerini kapsamaktadır. 

İyileştirme İçin Gereklilikler ve Öneriler

Sera gazı envanter raporu kapsamında elde edilen bilgiler ışığında sıfır karbon kurum ve hizmet sertifikaları neticesinde bir sera gazı azaltım ve İzleme planı meydana getirilmelidir.Söz konusu azaltım ve izleme raporu dahilinde sıfır karbon sertifikasyonunun da temel gayesini meydana getirilen müşterinin sertifikasyon aşaması boyunca toplamda sıfır sera gazı emisyonu taahhütüne ve bu kapsamda yapacağı sera gazı envanteri takip etme  planına da yer verilmelidir.

Söz konusu sıfır sera gazı emisyonu amacı, mutlak sera gazının minimize edilmesi yada sera gazı yoğunluğunda minimize edilmesi cinsinden ifade edilmelidir.Yoğunluk amacı, bir işletme ölçüsüne indirgenmiş olan karbon salımlarında, esas alınan taban senesine oranla, gelecekteki bir azalmayı açıklayan bir hedeftir.

Mutlak amaç bir taban senesi ile karşılaştırıldığında gelecekteki bir senede gerçek salımlardaki minimize edilmesini açıklyan bir hedeftir.Müşteri, oluşturulmuş olan sera gazı emisyon raporu ile beraberinde emisyonların azaltımı için saptanmış alternatif stratejilerin maliyet yapısını da barındıran bir sera gazı izleme ve azaltım planı oluşturmalıdır.

Dahili Emiyon Azaltım İçin Gereklilikler/Öneriler

Koordine edilmiş olan azaltım uygulamalarının ve bunlar sayesinde sağlanan ilerlemenin analize edilmesi için sera gazı takip ve azaltım koordineleri devamlı ve düzenli şekilde gözden geçirilmeli ve ihtiyaç görüldüğü durumda revizesi gerçekleşmelidir.Etkinlik, sergi gibi bir zaman yayılmayan (bir veya iki günlük) uygumalar için söz konusu faaliyetin koordine aşamasında sera gazı emisyonlarını azaltıcı tedbirler göz önünde bulundurulmalıdır

Harici Emisyon Azaltım İçin  Gereklilikler/Öneriler

Sıfırkarbon Sertifikasyonu’na erişilebilinmesi için yapılan harici emisyon azaltım uygulamalarıi sera gazı emisyon azaltımı sağlayan projelere Yönelik Sicil İşlemleri Tebliği yer bulan “Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Formu” şartlarını sağlamalıdır.Harici emisyon azaltım uygulamaları dahilinde satın alınan karbon kredilerinin seçiminde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sicil kaydında yer bulan projelere öncelik verilmesi gerekmektedir.Söz konusu şartlara ilave olarak karbon kredisine sahip projelerin devamlılık kriterinin yüksek olması önem teşkil etmekte olup, seçim kriterleri içinde yer almalıdır. 

5.İletişim

İletişim, sıfır karbon sertifikasyonları’nın irtibatı hususunda kamuoyu ile doğru, şeffaf ve devamlı şekilde bilgi paylaşılmasını sağlayacak olan adımları ve aşamaları belirlemektedir. 

İletişim İçin Gereklilikler ve Öneriler

Müşteri, sertifikasyon aldığı kurum, hizmet yada ürünün sosyal ,çevresel ve ekonomik tüm etkilerinin diğer bir söylemle sürdürülebilirlik şartlarını ve sıfır karbon sertifikasyonunu sürdürülebilirlik söylemlerinin bir parçası duruma getirebilir.Müşteri, söz konusu faktörlerin yönetimi için milletler arası alanda kabul edilmiş diğer standartlar ve inisiyatifler ile sıfır karbon arasında bir bütünlük oluşturarak sürdürülebilirlik anahtar göstergelerinin yönetimi ile irtibatında kullanabilir.Sıfır Kkarbon sertifikasyonunun iletişim bacağı tüm kamuoyunun bilgilendirmesi maksadıyla son derece önem teşkil etmekte olup diğer taraftan yalnız bir sosyal sorumluluk projesi olarak görülmemeli ve Türkiye’nin düşük karbon ekonomisi’ne geçişinde gerçekleşen proaktif bir hareket olarak benimsenmesi önerilmektedir.

6.Kontrol

Kontrol adımı, sıfır karbon kurum ve sıfır karbon ürün sertifikasına sahip ve senelere azaltım amacı koymuş tüzel kişiliklerin sahip oldukları sertifikanın sürekliliği bir sonraki yıla taşımak için gereklidir.

Kontrol İçin Gereklilikler/Öneriler

Sertifikaya sahip kurumların, sertifikaya alınması aşamasında tamamlanmış olan PHR-2i adımlarının baştan kontrolü gerçekleştirilerek verilmiş olan sertifikanın tutarlılığı ve doğruluğu sağlanarak danışma kurulu’nun teyidine sunulacaktır. 

Marka Tescil ve Patent Tescil işlemleriniz için www.sistempatent.com.tr sayfasına bakınız.